Wat is het verschil tussen beeld generators en Procreate?

Gepubliceerd op 9 augustus 2023 om 18:36

Ik wil even iets kwijt over de ‘beeld generators’ die momenteel als paddestoelen uit de grond schieten op internet. Het zijn apps die zelfstandig tekenen, schilderen, of plaatjes creëren met een 3D-effect. Dat doen ze aan de hand van zinnetjes die mensen intikken. Die zinnetjes worden ook wel ‘prompts’ (aanwijzingen) genoemd.

 

Dat gaat zo: de app vraagt: wat wil je zien? En dan typ je iets in het daarvoor bestemde vakje… even wachten… en je hebt een ‘kunstwerk’.  Als je niet weet wat je wilt intikken, kun je je laten inspireren door tamelijk absurde voorbeelden, zoals: “een punk-aap die taart eet” en dan zie je een punk-aap die taart eet. (Nee, ik verzin het niet! Dit voorbeeld komt van de beeldgenerator StarryAI.)

 

De beeld generator StarryAI verwoordt zijn taak als volgt:

 

“Generate art 🎨 simply by describing what you want to see and our Artificial Intelligence transforms your words into art.”

 

“Genereer kunst 🎨 door simpelweg te beschrijven wat je wilt zien en onze kunstmatige intelligentie zet je woorden om in kunst.”

 

Dat is echt hėėl iets anders dan werken met Procreate, wat ik dus doe. Ik schilder zelf, niet met een penseel, maar met digitale middelen. Ik geef de app geen zinnetjes op die hij dan vertaalt in beelden. Ik creëer mijn iPad-kunst zelf.

 

Procreate biedt mij eindeloos veel mogelijkheden om te tekenen en schilderen met allerlei ‘brushes’ (penselen). Bovendien kan ik veel verschillende lagen over elkaar heen leggen. Die kan ik ‘aan’ en ‘uit’ zetten. En ik kan de volgorde van de lagen wisselen. Ik kan filters gebruiken. Ik kan de transparantie van kleuren veranderen. Enzovoort, enzovoort.

 

Procreate is een complexe combinatie van gereedschappen en materialen. Daarmee kun je een interactie aangaan, zoals kunstenaars meestal doet met hun gereedschap en materiaal. Je kunt Procreate niet commanderen om een plaatje te tekenen, zoals je kunt doen bij een image generator.

 

Trouwens, je wilt niet weten wat er allemaal uit zo’n AI image generator voortkomt. Die punk-aap die ik daarnet noemde, was misschien nog grappig. Maar als het om mensen gaat, zijn de afbeeldingen erger dan clichés en vooroordelen; het zijn ‘harmful representations’ (schadelijke voorstellingen).

 

Vrouwen zien eruit als Barbies. Mensen met goedbetaalde banen en/of leidinggevende functies zijn vrijwel altijd witte mannen. Duitsers lopen in uniform. Criminelen zijn zwart… En zo kan ik nog heel lang doorgaan. Het is om te huilen. Want wie hebben al die apps gecreëerd en wie hebben ze gevoed met informatie? Juist: wij mensen zelf.

 

Dus voor het geval je denkt dat ik zinnetjes intik en dan wacht tot er een plaatje komt… Nee! Ik maak het echt allemaal zelf. En ik schilder geen Barbies ;-) Dat wilde ik even laten weten.

 

Hierbij zie je een foto met links een screenshot van StarryAI en rechts een aantal uitsnedes/details van mijn iPart-kunstwerken.