De zee als inspiratiebron

De zee geeft ademruimte. Ook in een schilderij. Het zeeoppervlak, het luchtoppervlak en de horizon daartussen zorgen voor een overzichtelijke, horizontale compositie. Een horizontale compositie geeft rust, zegt men.
Dat is wel waar, maar je kunt ook een stormachtige zee schilderen. Dat kun je lukraak proberen, maar je kunt ook zoeken naar ritme in de golven en de wolken, zoeken naar contrast en afwisseling, zonder er een vast patroon van te maken. Dat vraagt om een soort balans tussen herhaling en verandering van vormen. En daarmee kom je soms op de rand van abstractie.

 

Verder leent de zee zich goed voor het gebruik van een beperkt kleurenpalet. Hoe minder verschillende kleuren hoe beter. Ik kies vaak voor een palet dat tegen een natuurgetrouwe kleurencombinatie aanleunt, maar dat toch nèt even anders is: enkele kleuren uit de ‘koele kleurenfamilie’: blauwen, grijzen, groenen, met enkele warme kleuren of aardetinten als contrast ernaast. Soms experimenteer ik met een vreemde eend in de bijt. En bijna altijd een beetje wit voor de wolken en de schuimkopjes, want zo zag ik de zee voor het eerst.

 

Ik ben opgegroeid in Haarlem, op fietsafstand van het strand. Daar begon elke zomer een wedstrijd ‘wie het bruinste wordt’, die ik glansrijk verloor met mijn witte huid. En er waren altijd wel van die vervelende types die naar je lichaam zaten te gluren. Dus dagen met slecht weer waren eigenlijk de leukste. Dat vind ik nog steeds. Dan heb je frisse lucht en ruimte om je heen.

 

Sinds ik ook digitaal schilder, zijn er zeilboten mijn werk binnen gevaren. Ik was zelf wel een beetje verrast, want ik zeil helemaal niet. Maar het komt, denk ik, door het mooie contrast tussen de driehoekige, verticale vormen van de zeilen en de horizontale oriëntatie van het water. Zie verderop op deze pagina.

 

Techniek: olieverf

Hieronder enkele voorbeelden. Geschilderd met Old Holland Classic Oil Colours op verschillende dragers: linnen (diverse merken), paneel (linnen verlijmd op hardboard, Pieraccini) gessobord (Ampersand) of papier (Clairefontaine olieverfpapier, 240grs).

Klik op de foto's voor meer informatie. Prijzen op aanvraag.

Scroll verder voor andere technieken.

Techniek: digitale kunst

In de schilderapp Procreate werk je met lagen. Je kunt een foto als laag gebruiken. Daar kun je dan rechtstreeks op tekenen of schilderen zoals op een uitgeprinte foto, maar je kunt ook in een nieuwe laag beginnen. En steeds meer lagen creëren. Die kun je dan weer van volgorde veranderen, dat geeft andere effecten. Of je kunt een 'blend mode' gebruiken. Daarmee combineer je de kleuren en helderheidswaarden van een laag met die van de laag eronder. Dat zorgt soms voor mooie verrassingen. Het gebruik van blendmodes is slechts een voorbeeld van de vele mogelijkheden die er zijn.

 

Klik op de foto's om de bijschriften te lezen. Het digitale werk wordt professioneel afgedrukt op dibond of papier. Andere dragers zijn mogelijk in overleg. Andere formaten zijn ook bespreekbaar, zolang de lengte-breedte ratio behouden blijft. Prijzen op aanvraag.