• olieverf op doek
  • online gallery
  • webshop
home » over de kunstenaar

over de kunstenaar

Ik ben een zelfverklaard beeldend kunstenaar. Sommige mensen vinden dat prachtig, anderen vinden het arrogant. Take it or leave it.

Rond mijn 45e begon ik met schilderen. Ik heb geen kunstacademie genoten. Vermoedelijk zou ik ook niet worden toegelaten. Gelukkig maar, want ik heb mensen eraan kapot zien gaan, vooral degenen die er als volwassenen aan begonnen. Ik heb wel een flink aantal cursussen tekenen en schilderen gevolgd, zowel in Nederland als in Italië.

Schilderen is een leerproces op zichzelf. Ik reik altijd iets verder dan ik kan. Ik zoek altijd naar hoe het ook anders kan. Als ik dat blijf doen, wordt het nooit een trucje. Dan blijf ik zoeken en proberen. De keerzijde van de medaille is dat schilderijen vaak mislukken. Mislukte schilderijen laat ik niet zien, maar ik leer er wel iets van. Soms zie ik meteen wat ik heb geleerd. Soms dringt het pas jaren later tot me door.


Omdat ik tijdens het schilderen dus altijd probeer iets verder te reiken dan ik kan, ben ik meestal aan het ploeteren. Maar soms is daar ineens een onzichtbare derde hand die mee schildert, waardoor ineens duidelijk wordt waartoe al het geploeter moet leiden. Noem het flow. Of inspiratie misschien.

Of die onzichtbare hand meewerkt, kan ik niet afdwingen. Als het gebeurt, ontstaat er bijna altijd een schilderij waarover ik tevreden ben. Dat zet ik dan in de etalage. Dat wil zeggen: om te beginnen plaats ik het op deze website en daarna zet ik het mogelijk ook in mijn nieuwsbrief (Atelierbericht) en op Instagram en andere sociale media.

Ik werk vrijwel altijd in olieverf op doek. Het formaat van mijn doeken varieert van 24x30cm tot 80x100cm. Soms schilder ik op papier. Enkele jaren geleden werkte ik ook veel met pastelkrijt op papier. En ik maakte knipsels. Sommige daarvan zijn verkocht.

 

Er is nu origineel werk te koop via mijn webshop.


Mijn thema’s draaien in een cirkeltje rond: de meeste thema’s die ik ooit heb opgepakt, komen vroeg of laat terug. De zeegezichten zijn in de meerderheid, maar ook de landschappen en de bloemstillevens komen tot nu toe altijd terug. Een paar jaar geleden heb ik ook koeien geschilderd. De zeldzame Lakenvelders zijn mijn favorieten. Ook zij zullen waarschijnlijk wel terugkomen.


Voor mijn zeegezichten is de Noordzeekust een belangrijke inspiratiebron. Daar kwam ik als kind al. Mijn landschappen waren een tijdlang Italiaans, maar worden steeds vaker door het Nederlandse vlakke land geïnspireerd. Bloemen sporen mij steeds weer aan om ze te schilderen: klaprozen, tulpen, rozen en zonnehoedjes.

Ga naar de online gallery. 

Tijdens exposities vragen mensen vaak "waar is dit?" als ze een landschap of een zeegezicht bekijken. Dan vertel ik altijd dat het geen plaats is waar je naartoe kunt gaan. Je kunt het niet op GoogleMaps terugvinden. Het schilderij is vaak een samenstelling van indrukken die ik heb opgedaan. Dat geldt ook voor de bloemen en de koeien: ik probeer ze niet na te schilderen, maar ik probeer weer te geven wat ik als hun essentie ervaar.

Als ik schilder, maak ik vanuit de rust van mijn atelier mentaal de sprong naar buiten. Met schetsen en foto’s als steunpunten, probeer ik me voor te stellen hoe het er uitziet aan het strand of op het land. Beter gezegd: hoe 'my mind’s eye' het buitenleven ziet. De waarneming die ooit is gedaan, gaat door een filter van tijd, afstand, herinnering en verbeeldingskracht. Pas daarna komt er verf op het doek.

Daarom schilder ik zelden 'en plein air’. Dan zit je buiten, bijvoorbeeld middenin een landschap dat je wilt schilderen. Dan komt dat landschap dus heel dichtbij. Die nabijheid maakt voor mij de verleiding groot om alles letterlijk te gaan naschilderen. Dat vind ik wel leuk en nuttig, maar vooral als oefening. Ik kan dan mijn eigen interpretatie minder goed vinden.

Rondom het schilderen is veel ander werk te doen; ik doe de marketing en communicatie zelf. Deze website is daar een voorbeeld van: vormgeving, foto's, tekst, ik doe alles zelf, met behulp van de websitehost JouwWeb.

Ik bepaal zelf mijn verkoopbeleid en mijn prijzen. Daar zit geen verdienmodel achter. Ik wil graag dat mijn schilderijen ook betaalbaar zijn voor mensen met een klein budget. Bovendien moet ik er rekening mee houden dat de rijkeren gemiddeld weinig geld besteden aan kunst van een onbekende kunstenaar.


Ook ga ik zelf achter expositiemogelijkheden aan. Dat is een kwestie van kansen benutten. Ik neem graag deel aan de AtelierRoute Utrecht. En ik heb bijvoorbeeld jarenlang geëxposeerd tijdens de grote wijnproeverijen van een Nederlandse wijnhandelaar.

Een goede expositie heeft een prettige sfeer en een persoonlijk tintje. Dat is niet overal haalbaar. Daarom heb ik in 2012 het concept Living Gallery bedacht: een galerie in de huiskamer. Dat concept ben ik sindsdien aan het verfijnen. In 2017 heb ik professionele galeriebelichting in de huiskamer laten aanbrengen.

Beknopte informatie over mijn loopbaan voordat ik ging schilderen staat op Linkedin.
Heb je vragen, tips of opmerkingen, mail me gerust.

Kijkje nemen in het atelier en schilderijen bekijken in de Living Gallery?
Maak gerust een afspraak. (We houden rekening met de corona-regels.)

Foto: Hugo Rompa, Amsterdam