Gefluister (voorproefje nieuwe art prints van iPad-kunst)

Gepubliceerd op 25 juli 2023 om 12:30

De foto toont een ‘sneak peek’ van een serie nieuwe art prints. Deze vier vormen samen één kunstwerk. Het is tamelijk minimalistische iPad-kunst. En het is ook tamelijk abstract, maar het heet ‘Gefluister’. Zie je waarom?

 

Terwijl ik schilderde en tekende met mijn Apple Pencil op mijn iPad, raakte ik gefascineerd door simpele, abstracte vormen. En ik vroeg me af: de grens tussen figuratieve en abstracte kunst, waar ligt die eigenlijk?

 

‘Figuratief’ wil zeggen: de onderwerpen en vormen zijn herkenbaar en verwijzen naar de waarneembare wereld. Denk aan landschappen, zeegezichten, bloemen. In een figuratief schilderij herken je het onderwerp, maar het hoeft niet precies te lijken. Als schilder mag je best spelen met kleuren en vormen.

 

Je kunt er zelfs zo lang mee spelen, dat er niks meer te herkennen is op het schilderij. Dat kun je natuurlijk ook doelbewust doen. Dan gebruik je vormen, kleuren, lijnen en texturen, zonder directe representatie van de werkelijkheid. Dat noemt men dan ‘abstract’.

 

Abstracte kunstwerken kunnen de realiteit loslaten en zich richten op het weergeven van emoties, ideeën of concepten. Ze bieden ruimte voor subjectieve interpretatie en creatieve vrijheid, maar ik vind het vaak toch spannender als er herkenbare elementen zijn te vinden in een schilderij.

 

Als ik aan het schilderen ben en als ik dan probeer om figuratieve en abstracte elementen te combineren, voel ik me soms net een koorddanser. Balanceren tussen twee uitersten. En een andere keer voelt het alsof ik een speurtocht uitzet: waar laat ik herkenbare elementen achter, als broodkruimels voor de kijker? Vaak vraag ik me daarna onmiddellijk af: herkennen mensen dit nog? Of zie ik het zelf alleen maar?

 

Je kunt figuratieve elementen op een abstracte manier presenteren. Je kunt ook (bijna) abstracte vormen creëren die subtiele herkenbare kenmerken bevatten. De grens tussen figuratieve en abstracte schilderkunst is een vaag gebied. Het is eigenlijk meer een continuüm dan een grens tussen twee uitersten.

 

 

De foto toont een voorproefje van een serie nieuwe art prints die ik in de nazomer uitgebreider ga presenteren. Uiteraard op mijn website en in mijn nieuwsbrief. En waarschijnlijk ook tijdens de Atelierroute Utrecht (weekend van 23 en 24 september, 12-17 uur).