Kun je iets schilderen wat je nog nooit hebt gezien?

Gepubliceerd op 12 juni 2023 om 16:37

Soms gebeurt er iets wonderlijks. Dan maak ik een schilderij van iets wat ik nog nooit heb gezien.

 

Dit Ipad-kunstwerk heet ‘On the Bayou’. Het wonderlijke is dat ik het al had gemaakt, voordat ik ooit een bayou had gezien. Een bayou is een waterrijk, moerasachtig gebied in de buurt van de Mississippi. Bayous zien er vaak uit als grote vijvers of riviertakken. Je ziet er veel bomen omheen. Die staan vaak bijna, half of helemaal in het water.

 

In april van dit jaar zag ik voor het eerst van m'n leven een bayou. Dat was tijdens een rondreis door het zuiden van de VS. Eenmaal weer thuis, bekeek ik dit werk weer eens. En ik zei meteen tegen mezelf: “aha, dit is dus een bayou, maar dat wist je eerder nog niet”.

 

Heb ik stiekem een foto nageschilderd? Nee, eerlijk niet. Bovendien: het werk is gemaakt zelfs nog vóórdat ik me ging oriënteren op de reis.

 

Mysterieus. Of zaten er een paar foto’s die ik ooit gezien heb, in mijn onderbewuste geplakt?