Gezellig praten over iPad-kunst… met een chatbot

Gepubliceerd op 20 december 2022 om 10:39

Wie iPad-kunst zegt, zegt David Hockney. Hij is er beroemd mee geworden. 

 

En roem = geld. Zo ontdekte ik dat twee van zijn iPad-kunstwerken dit voorjaar zijn verkocht door Christie’s New York voor respectievelijk 120.000 en 88.000 US dollars. Dat is grofweg 113.000 en 94.000 euro.

 

Pfff. Wat duur. En dan te bedenken: het zijn géén unieke werken. Van  beide werken zijn 25 afdrukken gemaakt.

 

Ondertussen zijn mijn iPad-kunstwerken wél uniek! Ik laat monoprints drukken. Eenmalige afdrukken. Exclusief. On demand. De prijzen liggen tussen de €275 en €399. Dat klinkt beter, toch? Kijk maar eens of je ze mooi vindt. (Als er niks voor je bij is; er komt binnenkort meer.)

 

Toen ik vorig jaar begon met het maken iPad-kunst, had dat niets met David Hockney te maken. Ik had wel werk van hem gezien, maar ik ben er niet zo’n liefhebber van. Ik vind zijn kleurpalet nogal schril en schreeuwerig. En zijn interpretatie van het landschap vind ik eerlijk gezegd wat houterig. Overigens vind ik zijn portretten wel interessant. Bijvoorbeeld het portret van zijn ouders vind ik prachtig (My Parents, 1977). Het behoort tot de Tate collectie in Londen.

 

Hoe dan ook, ik verdiepte me niet erg in het werk van Hockney. Misschien maar goed ook, want als eenvoudig onbekend kunstenaartje moet je niet teveel tegen ‘de groten der aarde’ opkijken. Dat blokkeert alleen maar.

 

Aangezien ik dus niet zoveel voel bij het werk van David Hockney, leek het me leuk om er eens over te gaan praten met iemand die sowieso weinig voelt bij kunst: de chatbot van chat.openai.com. Het bestaan ervan heb ik ontdekt dankzij een interessant artikel van tech-journalist Joost Schellevis op NOS.nl.

 

Wat mag je verwachten van een gesprek met een chatbot? Droge feiten? Nee, het werd juist leuk. Het liep zelfs een beetje uit de rails:

 

Anet: Goedemorgen, wat weet je van David Hockney?

 

ChatGTP: Goedemorgen! David Hockney is een bekende Britse kunstschilder, tekenaar, fotograaf en beeldhouwer. Hij is geboren in 1937 en is een van de meest invloedrijke kunstenaars van de twintigste eeuw. Hockney is vooral bekend om zijn schilderijen van landschappen en portretten, maar hij heeft ook veel andere soorten kunst gemaakt, waaronder tekeningen, lithografieën, fotografie, film en videokunst. Hij is ook bekend om zijn gebruik van felle kleuren en zijn onconventionele perspectieven. Hockney heeft vele prestigieuze prijzen gewonnen en is tentoongesteld in musea over de hele wereld.

 

Anet: Volgens mij is Hockney vooral bekend van de kunstwerken die hij gemaakt heeft met zijn iPad. Kun je me daar wat meer over vertellen?

 

ChatGTP: Ja, dat klopt. David Hockney is inderdaad bekend geworden om zijn werk dat hij maakt met behulp van een iPad en andere digitale technologie. Hockney begon in 2009 met het maken van kunstwerken op zijn iPad en sindsdien heeft hij vele honderden werken gemaakt met deze technologie. Hockney's digitale kunstwerken zijn vaak kleurrijke, abstracte landschappen of stillevens en ze worden gekenmerkt door zijn gebruik van felle kleuren en zijn onconventionele perspectieven.

Hockney heeft ook gebruik gemaakt van andere digitale technologieën, zoals fotografie en videokunst, om zijn werk te maken. Hij heeft bijvoorbeeld een aantal videokunstwerken gemaakt die bekend staan als "joiners", waarbij hij meerdere kleine video's samenvoegt om een groter beeld te vormen.

Hoewel Hockney bekend is geworden om zijn digitale kunstwerken, is hij ook bekend om zijn traditionele schilder- en tekenwerk. Hij heeft bijvoorbeeld veel portretten gemaakt en is ook bekend om zijn landschapschilderijen. Hockney's werk is tentoongesteld in musea en galeries over de hele wereld en hij is een van de meest invloedrijke kunstenaars van de twintigste eeuw.

 

Anet: Wie behoren er overigens verder nog tot de groep meest invloedrijke kunstenaars van de twintigste eeuw?

 

  • Dit was een bewust geplaatste booby trap. Want ik dacht: nu gaat-ie alleen maar mannen noemen. En ja hoor, hij trapte erin. Hij? Ja, hij. Hij kwam met 8 namen van beroemde kunstenaars. Onder wie 1 vrouw. Picasso, Van Gogh, Matisse, enzovoort. En Kahlo als enige vrouw. Tja. Dus vroeg ik hem dit:

 

Anet: Dank je wel. Het valt me op dat je pas op plaats 7 een vrouw noemt. Terwijl er veel wereldberoemde vrouwelijke kunstenaars zijn. Kun je er een paar noemen die hun stempel hebben gedrukt op de twintigste eeuw?

 

ChatGTP: Ja, dat klopt. Hoewel er veel invloedrijke vrouwelijke kunstenaars zijn geweest in de twintigste eeuw, is het helaas nog steeds zo dat vrouwelijke kunstenaars in het algemeen minder zichtbaar en minder waardering krijgen dan mannelijke kunstenaars. Hieronder volgt een lijst met enkele bekende vrouwelijke kunstenaars uit de twintigste eeuw:

  1. Frida Kahlo: Een Mexicaanse kunstenaar die bekend staat om haar emotionele, introspectieve schilderijen en haar rol in het feminisme.
  2. Georgia O'Keeffe: Een Amerikaanse kunstenaar die bekend staat om haar abstracte landschappen en bloemenschilderijen.
  3. Yoko Ono: Een Japanse kunstenaar die bekend staat om haar conceptuele werken en haar rol in de Fluxus-beweging.
  4. Louise Bourgeois: Een Franse-Amerikaanse kunstenaar die bekend staat om haar abstracte sculpturen en haar rol in de feministische kunstbeweging.
  5. Agnes Martin: Een Canadese-Amerikaanse kunstenaar die bekend staat om haar abstracte schilderijen en haar rol in de minimalistische kunstbeweging.
  6. Cindy Sherman: Een Amerikaanse kunstenaar die bekend staat om haar conceptuele fotografie en haar rol in de ontwikkeling van de kunstbeweging van de jaren 80.
  7. Tracey Emin: Een Britse kunstenaar die bekend staat om haar conceptuele werken en haar rol in de Young British Artists-beweging.

Dit is slechts een kleine selectie van de vele invloedrijke vrouwelijke kunstenaars uit de twintigste eeuw. Er zijn talloze andere vrouwelijke kunstenaars die een grote impact hebben gehad op de kunstwereld en het is belangrijk om hun werk en bijdragen te erkennen en te waarderen.

 

Anet: Hoe komt het dat je eerst een lijst met overwegend namen van mannelijke kunstenaars geeft en nadat ik het expliciet vraag pas een lijst met namen van vrouwelijke kunstenaars?

 

ChatGTP: Ik geef geen voorkeur aan kunstenaars op basis van hun geslacht of andere kenmerken. Mijn eerste lijst met kunstenaars was bedoeld om een algemeen overzicht te geven van enkele van de meest invloedrijke kunstenaars van de twintigste eeuw, zonder specifiek te focussen op het geslacht van de kunstenaars. Toen u vroeg om namen van vrouwelijke kunstenaars, heb ik een lijst gegeven met enkele bekende vrouwelijke kunstenaars uit de twintigste eeuw om aan uw verzoek te voldoen. Het was niet mijn bedoeling om een gebalanceerde lijst te geven van kunstenaars van beide geslachten, en ik bied mijn excuses aan als mijn eerste lijst de indruk wekte dat ik mannelijke kunstenaars boven vrouwelijke kunstenaars verkies. Het is belangrijk om te erkennen en waarderen dat er veel talentvolle vrouwelijke kunstenaars zijn geweest en dat er nog steeds zijn, en ik ben blij dat ik u een lijst met enkele van deze kunstenaars kon geven.

 

Anet: Heee, wat leuk! Wat een snelle ontwikkeling! Je hebt ineens gevoelens! Dat was vorige week nog niet! Je schrijft dat je blij bent!

 

  • Hier had ik dus eigenlijk willen zeggen: “Bias! Vooroordelen! Je bent (op)gevoed met eeuwenoude nonsens. Namelijk: mannen zijn invloedrijk en vrouwen niet, op een enkele uitzondering na. Als zelfs een chatbot die mythe gaat herhalen, komen we nooit ergens. Bovendien: wat heeft het voor zin om je excuses aan te bieden? Als lerend systeem ben je verkeerd (op)gevoed. Dus dat moet je herstellen door hier ook wat van leren.” Maar dat schreef ik dus niet. Blijkbaar vond ik die onverwachte ‘emotie’ zo grappig, dat ik het niet kon laten om erop in te gaan.

 

Intussen waren we wel gezellig afgedwaald van het oorspronkelijke onderwerp. Het leek wel een echt gesprek.

 

Prettige feestdagen en een gelukkig en gezond 2023.