over de kunstenaar

home » lezen » over de kunstenaar

Wat mij beweegt

Ik woon en werk in Utrecht, in de buurt van het oude stadshart. Ik groeide op in Haarlem en fietste na school graag naar het Noordzeestrand. Liefst in de herfst, de winter, of in het vroege voorjaar, als er niemand lag te zonnebaden.

Zee en landschap zijn belangrijke thema’s, zowel in mijn huidige werk, als in mijn eerdere werk. 

De horizon - het punt tot waar je kunt kijken - symboliseert verlangen en staat voor verwondering. Wat zou er daarachter kunnen zijn?

In de natuur huist iets ongrijpbaars dat mij raakt. Het tijdloze dat in een flits zichtbaar wordt. Het vergankelijke dat onverwoestbaar lijkt. Het numineuze. Rond dit thema cirkelen mijn meest recente schilderijen.


Over mijn werk

Het is figuratief; je ziet iets herkenbaars, maar ik streef geen realistische afbeelding na. Liever geef ik een draai aan de werkelijkheid door te spelen met vorm en kleur. Zo probeer ik een eigen beeldtaal te ontwikkelen, met behulp van olieverf, penseel en paletmes op doek.
 
Ik ben blij als ik merk dat mensen mijn beeldtaal verstaan.  'Mooi', is wat ik graag hoor, maar ik hoop dat de kijker ook het kartelrandje ziet.  Vaak zit er namelijk iets ongemakkelijks in.


Ik werk altijd vanuit een innerlijk motief, een innerlijke drang. Pas als een schilderij klaar is, begin ik te hopen dat mensen het mooi vinden. En dat ze het misschien zelfs wel willen kopen. Dat doen ze gelukkig met enige regelmaat.

Inspiratie komt mij niet aanwaaien. Ik moet ervoor werken. Daarmee bevind ik me in goed gezelschap: "The muse likes to find you working," is een uitspraak van mijn favoriete singer/songwriter Jason Isbell. En de wereldberoemde beeldend kunstenaar Picasso zei ooit ongeveer hetzelfde: “Inspiration exists, but it has to find you working."

 

Opleiding en achtergrond

Na een carrière in de communicatie,  werk ik sinds 2013 fulltime als beeldend kunstenaar. Die overstap heeft mij veel vrijheid gegeven. 

Als schilder ben ik voornamelijk autodidact. Geen kunstacademie, want daar ben ik te eigenwijs voor. Ik heb wel diverse cursussen gevolgd. In 2007 en 2008 heb ik teken- en schilderles genomen bij Atelier Cetona in Italië. En in de periode 2008-2013 volgde ik teken- en schildercursussen bij Transarte in Utrecht. Van 2014 tot 2017 volgde ik lessen modeltekenen bij het Utrechts Centrum voor de Kunsten. In 2018 volgde ik een zomercursus 'klassiek schilderen naar meesters' bij de Wackers Academie in Amsterdam. En in 2019 volgde ik daar de cursus 'clair-obscur'.

Voor meer informatie over mijn loopbaan, klik op de Linkedin button.

Foto: Hugo Rompa, Amsterdam