• olieverf op doek
  • online gallery
  • webshop
home » over de kunstenaar » Flarden » 'Prijs op aanvraag' (1)

'Prijs op aanvraag' (1)

Gepubliceerd op 6 augustus 2019 om 17:03

Je hebt het vast wel eens zien staan: ‘prijs op aanvraag’ bij een schilderij of een ander kunstwerk. Waarom staat de prijs er niet bij? Bij andere spullen is dat heel gewoon, maar bij kunst schijnt het chique te zijn om geen prijs te noemen. Vreemd.

Ik heb me vroeger vaak ontmoedigd gevoeld door ‘prijs op aanvraag’. Dan dacht ik: laat maar zitten; het is niet voor gewone mensen zoals ik.


Tot ik op een goede dag – alweer vele jaren geleden – de stoute schoenen aantrok en samen met mijn geliefde een galerie binnenstapte. Daar stond namelijk een werkje in de etalage – met het bordje ‘prijs op aanvraag’ erbij – waarnaar ik al maanden verliefd had gekeken. Maar ik durfde dus niet naar die prijs te vragen. Nu gingen we dat dan toch doen, maar om moed te verzamelen, vroeg ik eerst naar de naam van de kunstenaar.

 

“Andy Warhol” zei de galeriehouder rustig. Blijkbaar vond hij het de gewoonste zaak van de wereld dat hij daar, onder de Dom van Utrecht, zomaar een Warhol te koop had. De moed zonk ons in de schoenen. Andy Warhol! Veel te duur! Misschien juist daarom, of misschien omdat we onszelf vleiden met de gedachte dat we blindelings kwaliteit hadden herkend, overwonnen we onze schroom. We vroegen naar de prijs. En tot onze stomme verbazing bleek die min of meer betaalbaar te zijn voor ons…

 

Enige tijd later stonden we buiten met de Warhol onder de arm. Plus echtheidscertificaat. Bovendien had de galeriehouder ons laten zien dat het werk voorkwam in een grote overzichtscatalogus van al het werk van Andy Warhol.

 

Zo waren we een nieuwe ervaring en een mooie Warhol rijker, maar sindsdien heb ik me vaak afgevraagd: was er wel een vaste prijs?! Of maakte de galeriehouder hier een geslaagde inschatting van onze draagkracht? En in dat geval: wat zou hij hebben gezegd als we er veel rijker of veel armer hadden uitgezien? We zullen het nooit weten.

 

Het verschijnsel ‘prijs op aanvraag’ is dus erg schimmig. En het werkt in het voordeel van de verkopers, omdat zij altijd ad hoc een hogere of lagere prijs kunnen noemen dan ze in hun hoofd hebben. Je weet dus nooit of ieder ander hetzelfde bedrag zou hebben betaald.

Dus wat mij betreft: weg met die ‘prijs op aanvraag’! Gewoon meteen eerlijk zeggen wat je ervoor vraagt. Dat doe ik zelf trouwens ook al jaren. En daarbij geef ik aan dat de prijzen niet onderhandelbaar zijn. Ze zijn namelijk al laag genoeg*.

 

* Informatie over kopen, huren en werk in opdracht.
Per schilderij kun je ook zien wat het kost. Kijk bijvoorbeeld bij nieuw werk.
Het schilderij hieronder heet Zee, strand en wolken, olieverf op doek, 70x100cm, €845.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.