Een NFT is helaas geen slot op de deur

Gepubliceerd op 2 juni 2022 om 12:31

Soms heb ik het sombere gevoel dat alles al is gedaan in de beeldende kunst. Maar dat klopt niet, want de nieuwe mogelijkheden zijn eindeloos. Dat merk ik bijvoorbeeld als ik digitaal schilder met de app Procreate.

 

Daarmee kan ik eindeloos variëren met vorm en kleur. Dat levert heel veel digitale schilderijen op. Soms wel twintig tot dertig varianten van hetzelfde schilderij. Die kan ik dan combineren tot filmpjes. Met muziek voor de sfeer. Dat doe ik met de app InShot.

 

Spannend en inspirerend om te doen, maar wat moet je ermee als het klaar is? Een digitaal schilderij zou je nog kunnen afdrukken en inlijsten. Maar met een filmpje lukt dat uiteraard niet. Dat zou je misschien kunnen gebruiken als screensaver. Of je kunt het gewoon af en toe aanzetten om ernaar te kijken.

 

Kortom, een digitaal bestand is iets abstracts. Je kunt het moeilijk aan de muur hangen. Een schilderij daarentegen is tastbaar. Het is een uniek object. Stel dat jij het koopt, dan hangt het bij jou aan de muur. En nergens anders. Hooguit staan er een paar foto’s van je schilderij op internet. Maar het ‘echte werk’ is bij jou.

 

Hoe gaat dat met een digitaal kunstwerk? Stel: jij koopt een digitaal schilderij. Dan koop je in feite een JPEG-bestand, of iets soortgelijks. En stel: jij hebt dat digitale werk op internet gevonden. En daarna gekocht bij mij. Dan kan het best zijn dat iemand anders het al lang gratis heeft gedownload. Dat kunnen we niet uitsluiten. En daarmee is het dus niet jouw unieke kunstwerk.

 

Daar zit ik al een tijdje mee. En ik dacht dat ik de oplossing had gevonden toen ik de NFT ontdekte. NFT staat voor Non Fungible Token en het is een soort certificaat dat je aan een digitaal bestand kunt hangen.

 

Ik dacht dat het een digitaal slot was dat je op een digitaal kunstwerk kunt zetten. En dan heb jij alleen de sleutel. Die verkoop je dan mee met het werk. Zodoende bescherm je je werk tegen illegaal kopiëren. Dacht ik. Maar nee. Ik kwam er al snel achter: NFT’s beschermen je digitale kunstwerken helemaal niet. Wat een teleurstelling.

 

Des te verbaasder was ik over de enorme markt voor digitale kunst met NFT’s. Via websites als OpenSea kun je met crypto-munten een digitaal werk met een NFT kopen. Maar wat koop je dan in feite? Een JPEG-bestand. Of een MP4. Of een ander digitaal format. Dat ieder ander ook kan downloaden.

 

Wat heb je daar nou aan?

 

Wordt vervolgd …

Klik hier en bekijk mijn digitale werk op Youtube

 

Voorbeelden van digitale variaties op eenzelfde thema:


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.