Digitale kunst: NFT weg ermee?

Gepubliceerd op 11 februari 2022 om 14:50

Misschien is het je ook opgevallen: digitale kunst is 'booming'. En je komt steeds vaker de afkorting ‘NFT’ tegen. Wat is dat eigenlijk, een NFT?

 

NFT staat voor Non Fungible Token (niet-verwisselbaar kenteken). Het is een soort echtheidscertificaat voor een digitaal product. Dat kan een kunstwerk zijn, of bijvoorbeeld een beroemde tweet, of de allereerste wikipedia-pagina. Je kunt zo’n digitaal product, voorzien van een NFT, kopen via de blockchain. Daar heb je ook een 'wallet' (portemonnee) met cryptomunten voor nodig.


Klinkt allemaal reuze geavanceerd, maar het vreemde is: een NFT garandeert niet dat jij de enige bezitter van het digitale product bent, want het blokkeert anderen niet om er lustig op los te kopiëren. Met een NFT in handen, kun je hooguit zeggen dat je de 'echte' bezitter bent.


Juridisch stelt een NFT dus niet zoveel voor. En technisch eigenlijk ook niet. Eerst dacht ik dat een NFT een soort digitaal slot op je kunstwerk was, maar dat klopt helemaal niet, want iedereen kan een kopie downloaden. Toch is de NFT-markt booming. Dat snap ik dus niet. Maar ja, wat nieuw is, is spannend... En in coronatijd is onze leefwereld steeds digitaler geworden. Wilden we vroeger een kunstwerk aan de muur, nu willen we er eentje op onze smartphone of laptop. Blijkbaar.

 

Ondertussen ben ik ook begonnen met het maken van digitale kunst. Ik heb gewerkt met Procreate, een app voor IPad. Hieronder enkele voorbeelden.          


Waarom doe ik dit? Gewoon omdat het leuk en spannend is om te doen. En omdat het me een andere kijk geeft op mijn manier van werken. Mijn creativiteit wordt met Procreate op een andere manier aangesproken dan met olieverf op doek. En in tegenstelling tot werken met olieverf is het werken op een IPad heel ‘clean’. Geen troep, geen vieze kwasten en geen geurtjes. Dat is soms best fijn, hoewel ik eigenlijk erg houd van die olieverflucht. Verder is het een prettige manier van werken als je weinig energie hebt: je kunt erbij gaan zitten.


Er hangen geen NFT's aan deze kunstwerken. (Wat een NFT is, lees je hierboven.) Nog niet. Of misschien uiteindelijk helemaal niet. Ten eerste omdat de inkoop van NFT's nogal duur is. Ten tweede omdat het gebruik van de blockchain niet bepaald energiezuinig is. En ten derde omdat ik nog bezig ben om me te verdiepen in de pro's en con's van NFT. Het lijkt mij vooralsnog vooral een windhandel te zijn voor rijke internetcowboys.

 

Klik hier en bekijk mijn digitale werk op Youtube.

 

Voorbeelden van digitale varianten op hetzelfde thema:


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.