eerder werk

 

De schilderijen zijn gegroepeerd rond een thema. Je ziet per schilderij een rijtje foto's: de eerste toont het hele schilderij, de andere zijn detailfoto's. Informatie vind je onder elke foto: titel, jaartal, materiaal, formaat en prijs. Alle prijzen zijn inclusief btw.

Hieronder vind je een selectie (die ik regelmatig verander). Er zijn dus meer schilderijen. Ben je op zoek naar iets wat er nu niet bij staat? Bel of mail meteen even. Alle verzoeken om informatie zijn uiteraard vrijblijvend. Je kunt ook eerst eens kijken of je het kunt vinden bij het nieuwe werk of bij het verkochte werk

Herfst!

Rond 2010 begon ik met schilderen in olieverf op doek. Sindsdien is de herfst een bron van inspiratie. Hieronder enkele voorbeelden. Kijk ook eens bij nieuw werk . Daar zie je mijn meest recente herfstlandschap.

Zeegezichten

De zee is er altijd en geeft me de ruimte. Altijd dezelfde en toch altijd anders. De golven, het zand, de kleuren, de lichtval en de wolken... De temperatuur, de luchtvochtigheid, de wind… Nooit saai. Altijd een andere stemming.
Ik schilder de zee met een hele serie gereedschappen: penselen, paletmessen, spalters (brede, platte kwasten) en keukenpapier (om mee te 'poetsen'). 

De manier waarop ik de wolken hierboven heb geschilderd, was een vondst die ik sindsdien vaker toepas. Zie ook  nieuw werk.  Eerst breng ik een onderlaag aan. Die laat ik niet opdrogen, maar ik werk direct verder (allaprima) door kloddertjes wit aan te brengen met een paletmes en die ik daarna verdoezel met een breed penseel.

Nazomerse taferelen

Ook uitgebloeide bloemen hebben hun trots. Ze houden het hoofd zo lang mogelijk geheven. Ik zie daarin een tragisch spanningsveld tussen opgeven en doorgaan. De verwelkte bloem vecht nog, maar zal het onherroepelijk verliezen.

In deze twee bloemstillevens heb ik geprobeerd de laatste fase van de bloei uit te drukken. Ik wilde dat de bloemen en hun bladeren er verwelkt en gehavend, maar toch nog strijdbaar uit zouden zien. Daartoe heb ik bij de zonnehoedjes de verf in veel verschillende lagen aangebracht en dan steeds gedeeltelijk weer weggekrabd. De rozen heb ik met paletmes over een ribbelige, opgedroogde verflaag heen gezet.

Het kan ook wat klassieker, met penseel, zoals dit werk hieronder. Het is iets eerder gemaakt dan de bovenstaande twee:

Horizon

De horizon bepaalt hoe ver je kunt kijken. Soms ben je nieuwsgierig naar wat er achter die horizon te vinden is. Het Duits heeft daar een woord voor: 'Fernweh'. Dat betekent 'verlangen naar de verte'.  Het betekent ook: 'verlangen naar onbekende situaties'. Schilderijen-in-wording zijn eigenlijk altijd onbekende situaties, want ze waren er nog niet, ze ontstaan onder je handen.
In 2017 heb ik tijdens de opening van een expositie een presentatie gegeven over de betekenis van de horizon in mijn werk.  Klik hier om deze inleiding te lezen.

Hieronder een serie van vier Italiaanse landschappen met elk een heuvelachtige horizon. Ze zijn uit 2010-2012. Het zijn dus vier verschillende schilderijen, zonder detailfoto's.

Lakenvelders

De Lakenvelders zijn een mooi en zeldzaam koeienras. Hun naam verwijst naar het 'witte laken' in de vacht, dat als een band om de buik zit. Als kind zag ik ze voor het eerst ergens in de Achterhoek. Ik dacht dat ze een bikini aan hadden: broekje, hesje en een witte buik daartussen. Dit schilderij is grotendeels gemaakt met paletmes, waardoor de vlakken er 'gesmeerd' of juist weggekrabd uitzien, met hier en daar een gekraste lijn.

Dit is een selectie (die ik regelmatig verander). Er zijn dus meer schilderijen. Ben je op zoek naar iets wat er nu niet bij staat? Bel of mail meteen even. Alle verzoeken om informatie zijn uiteraard vrijblijvend. Je kunt ook eerst eens kijken of je het kunt vinden bij het nieuwe werk of bij het verkochte werk