• olieverf op doek
  • online gallery
  • webshop
home » over de kunstenaar » Flarden » "Dit is jouw wereld"

"Dit is jouw wereld"

Gepubliceerd op 13 november 2020 om 17:06

Hoera! Er is een tentoonstelling van Bob Ross in Nederland. Tot en met 11 april 2021 in Museum More in Gorssel (Gelderland). Nu gesloten wegens corona, maar hopelijk binnenkort weer open.

Weet je nog? Bob Ross was die Amerikaanse schilder op tv. In de jaren tachtig en negentig zag je hem regelmatig op de buis. Met dat bolle krulletjespermanent. In zo’n spijkerpak dat toen al ouderwets was. Met dat enorme schilderspalet op zijn arm. Zie je hem weer voor je? Of was je toen nog te klein? Of weet je al lang wie ik bedoel, omdat je oude afleveringen kijkt op YouTube? (Guilty pleasure?) Nu, 25 jaar na zijn dood, is hij een cultheld op de sociale media.

Voor de camera laat hij stap voor stap zien hoe je een landschap kunt schilderen. Heerlijk schaamteloos kitscherige schilderijen maakt hij dan. Elke aflevering weer een nieuw werk. Hij trekt zich niks aan van artistieke conventies over kunst. Plezier in schilderen. Dát is volgens hem de kunst.

Twee jaar geleden rond kerst lag ik doodziek op de bank. Ik had nergens energie voor. Ga eens een aflevering van Bob Ross kijken, zei mijn lief. Ben jij gek, zei ik. Misschien toch eens doen, zei hij. En ja hoor: van zo’n aflevering Bob Ross fleurde ik eventjes op.

Dat was prettig, maar het verbaasde me ook. Hoe kwam dat nou? Want die kitscherige schilderijen, daar hield ik toch niet van?! Misschien kwam het door zijn boodschap van optimisme en maakbaarheid: “This is your world. You’re the creator.” Eén van zijn vele gevleugelde uitspraken.

Maar zo voelde ik me twee jaar geleden dus totaal niet. Mijn wereld was ingestort door een acute ziekte en een spoedoperatie. En ik had nog veel meer ellende voor de boeg in het ziekenhuis.

Toch vond ik juist in die periode het optimisme van Bob verfrissend en bemoedigend. Want al was ik als mens uit het veld geslagen, als kunstenaar herkende ik wat hij zei: als je schildert ben je de baas over die wereld die jij creëert op dat doek. Jij bepaalt wat daar gebeurt.

“This is your world. You’re the creator.”

Op het schilderdoek misschien, maar in het echte leven niet. Onze leefwereld kunnen we hooguit beperkt beïnvloeden. Zelfs als je veel macht hebt, moet je in de meeste landen toch rekening houden met ‘checks and balances’; de regels van democratie en rechtstaat. Helaas zijn er altijd machthebbers die denken dat ze zonder kunnen.

Maar met politiek is Bob Ross niet zo bezig. Ogenschijnlijk. Want ondertussen heeft hij een feministische boodschap: ‘het persoonlijke is politiek’. In je persoonlijke leven heb je het ook niet altijd voor het zeggen. Daar moet je ook rekening houden met anderen. Dat geeft soms frustraties. Als je daar niet mee om kunt gaan, kan dat leiden tot akelige taferelen van geweld en misbruik. Of op z’n minst tot venijnige ruzies.

Zachtjes begeleidt Bob Ross je een andere kant op: naar een vredige plek waar je zelf mag bepalen hoe het gaat. Dat zou het witte schilderdoek kunnen zijn. En het schilderij dat je daarop maakt.

Op het canvas zou je ook gewelddadig te keer kunnen gaan. Schilderen om je af te reageren. Maar dat is dus niet de richting waarin Bob Ross je wijst. Hij neemt je mee in een lieflijk landschap. En als dat landschap toch een beetje woest en koud wordt, bijvoorbeeld met veel sneeuw en hoge bergen, zet hij er steevast een ‘cabin’ in: een hutje waarin je kunt schuilen.

Een ander probleempje dat hij voor je oplost, is je faalangst: “Schilderen? Dat kan ik niet.” Onzin, zegt Bob, iedereen kan het. Niemand maakt fouten; die bestaan namelijk niet in zijn schilderwereld. Er zijn alleen “happy little accidents”. Vrij vertaald: ‘prettige ongelukjes’.

Ongelukkig uitgevallen verfstreken kun je gebruiken om iets leuks mee te doen. Ook dat vind ik als kunstenaar herkenbaar: een ‘fout’ is een uitdaging om het anders te doen dan je van plan was, om iets nieuws te proberen. Zo bewandel je onverwachte wegen. Dat is een vorm van creativiteit.

Maar creativiteit leidt niet altijd tot kunst. Feit is dat de schilderijen van Bob Ross tot nu toe nooit meetelden in de kunstwereld. Museum More is het eerste ter wereld dat er een solotentoonstelling aan wijdt. Ik hoop dat ik erheen kan, want ik ben heel benieuwd hoe het werk ‘in het echt’ op mij overkomt.


Bob Ross, Happy Painting

8 november 2020 t/m 11 april 2021
Museum More
Hoofdstraat 28
7213 CW Gorssel
https://www.museummore.nl/tentoonstelling/bob-ross

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Michiel
6 maanden geleden

Happy little accidents! Daar kunnen we het weekend mee in. Dank!

Anet Verdonk
5 maanden geleden

Dank voor je reactie, Michiel.

Caroline
5 maanden geleden

Wat een prachtig tekst Annet!!
Bob’s populariteit ken ik vaag en zijn werk is me nog vager. Maar je hebt me werkelijk verleidt om het you tube filmpje te gaan kijken......
Benieuwd of zijn plezier mij ook raakt. Ik heb zo’n vermoeden ;)

Anet Verdonk
5 maanden geleden

Dank je wel, Caroline. Ik hoor graag hoe je kennismaking met de schilderinstructies van Bob Ross is verlopen ;-)