• olieverf op doek
  • online gallery
  • webshop
home » over de kunstenaar » Flarden » Licht en donker (3)

Licht en donker (3)

Gepubliceerd op 6 december 2019 om 10:31

In de vorige twee blogs vertelde ik hoe ik onverwacht verzeild ben geraakt in clair-obscur, een schildertechniek waarbij dramatische licht-donker contrasten centraal staan. Toen ik er eenmaal aan had geroken, wilde ik meer. Ik wilde ontdekken wat ik met die techniek zou kunnen doen. Daarom heb ik afgelopen zomer een korte cursus Clair-obscur gevolgd bij de Wackers Academie in Amsterdam. Deze cursus werd gegeven door Lizet Dingemans.

Ik vond Lizet een inspirerende docente. Ze wist de essenties van clair-obscur goed over te brengen. Ik heb geprobeerd om bij de start van de cursus vanaf nul te beginnen. Dus ik probeerde mijn eigen manier van werken zoveel mogelijk te vergeten. En ik volgde de aanwijzingen van de docente zo nauwkeurig mogelijk op.

Doelbewust onderdrukte ik mijn eigen stijl. Dat was een enorme inspanning, want ik ben reuze eigenwijs. Het lukte dan ook niet helemaal, kijk maar naar de foto bij dit blog. Je ziet een stilleven waaraan ik werkte tijdens de cursus. Mijn ‘handschrift’ zit er wel in; dat aspect van mijn eigen stijl heb ik blijkbaar niet kunnen thuislaten.

Het lukte dus niet om geheel vanaf nul te beginnen, maar door het te proberen, creëerde ik zoveel mogelijk ruimte om nieuwe dingen te leren. Mijn eigen creatieve inbreng zou later wel weer komen…

(wordt vervolgd)
Het stilleven op de foto is niet te koop. Wat is er wel te koop? Kijk bij nieuw werk of eerder werk.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.