• olieverf op doek
  • online gallery
  • webshop
home » over de kunstenaar » Flarden » 'Prijs op aanvraag' (2)

'Prijs op aanvraag' (2)

Gepubliceerd op 16 augustus 2019 om 11:53

Zoals ik vorige keer al schreef: wat mij betreft weg met die ‘prijs op aanvraag’ bij een kunstwerk. Gewoon meteen eerlijk zeggen wat je ervoor vraagt. Dat doe ik zelf ook al jaren. En daarbij geef ik aan dat de prijzen niet onderhandelbaar zijn. Ze zijn namelijk al laag genoeg.

Maar niet alle kunstenaars die zelfstandig hun werk verkopen zoals ik, zijn zo transparant. Laatst had ik er bijvoorbeeld een heel vreemde ervaring mee. Ik mailde een kunstenaar over een ‘prijs op aanvraag’ op haar website. Ze mailde me de prijs en ik bedankte haar vriendelijk voor de informatie. Ik vond het te duur voor wat je kreeg, maar dat vond ik niet zo aardig om te zeggen.

Tot mijn verbijstering deed die vrouw toen alsof ik het werk had gekocht! Ze bedankte me voor de aankoop en vroeg wanneer ze het schilderij kon komen brengen. Natuurlijk begon ik meteen te twijfelen: had ik in mijn mail per ongeluk toch de indruk gewekt dat ik het werk wilde kopen?! Nee, zeker niet. Toch heb ik me maar even verontschuldigd voor het misverstand. Waarna het alleen maar erger werd en de vrouw in woede ontstak. Ze schreef me het volgende:

“Laat ik voor alle duidelijkheid zo zeggen: op zo'n flauwe manier moet u mij niet benaderen. Doen alsof u een koper bent en dan voor eigen belang er iets uit willen slepen. Ik verkoop mijn werk wereldwijd heel goed en houd me met serieuze klanten bezig. In ieder geval kan ik U wel zeggen dat U met uw amateuristische benadering geen professionele kunstenaars moet benaderen.”

Ik heb hartelijk gelachen om dit opgeblazen gedoe en ik vroeg me af wat ze bedoelde met dat eigenbelang dat ik eruit zou gaan slepen. Maar ik voelde ook medelijden, want ineens besefte ik hoeveel onzekerheid er vaak zit achter die ‘prijs op aanvraag’. Zó driftig zat ze op het vinkentouw om iets te verkopen, dat ze vergat om mijn reactie zorgvuldig te lezen; ik had niks gekocht, ik had alleen maar bedankt voor de informatie.

Deze kunstenaar begrijpt blijkbaar niet dat een potentiële koper vrijblijvend een prijs wil weten. Om een afweging te kunnen maken: vind ik dat dit kunstwerk deze prijs waard is? En wil ik het dan inderdaad kopen? Of toch maar niet? Die laatste optie was waarschijnlijk te beangstigend voor deze mevrouw… weer niks verkocht!


Overigens heb ik deze kunstenaar geadviseerd om gewoon prijzen op haar website te zetten. Dat scheelt een heleboel misverstanden. En dat maakt het voor iedereen een stuk overzichtelijker. Misschien verkoopt ze dan ook wat meer.

Ze had wel gelijk dat ik er voor m’n eigenbelang wat uit kon slepen, namelijk deze blog ;-) Maar dat wist ik toen nog niet, dat ideetje kwam pas later.

*Op de foto een detail van het schilderij Wandeling in het voorjaar, olieverf op doek, 60x80cm, prijs €695.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Freda Drörs
2 jaar geleden

Interessant