over de kunstenaar

Anet Verdonk woont en werkt in Utrecht, in de buurt van het oude stadshart. Ze groeide op in Haarlem en fietste na school graag naar het Noordzeestrand. Liefst in de herfst, de winter, of in het vroege voorjaar, als er niemand lag te zonnebaden.

 

Zee en landschap zijn belangrijke thema’s in haar werk. De horizon - het punt tot waar je kunt kijken - symboliseert verlangen en staat voor verwondering. Wat zou er daarachter kunnen zijn? Dat gevoel heet ‘Fernweh’ in het Duits. Fern = verte en Weh = pijn. Lees hierover meer in haar blog Ook kijken is kunst.


Over haar werk zegt Anet:
"Het is figuratief; je ziet iets herkenbaars, maar ik streef geen gelijkenis na. Liever geef ik een draai aan de werkelijkheid door te spelen met vorm en kleur. Zo probeer ik een eigen beeldtaal te ontwikkelen, met behulp van olieverf, penseel en paletmes op doek.


Ik ben blij als ik merk dat mensen mijn beeldtaal verstaan.  “Mooi”, is wat ik graag hoor, maar ik hoop dat de kijker ook het kartelrandje ziet.  Vaak zit er namelijk iets ongemakkelijks in.

Ik werk altijd vanuit een innerlijk motief, een innerlijke drang. Pas als een schilderij klaar is, begin ik te hopen dat mensen het mooi vinden.

 

Mensen vragen vaak waar mijn inspiratie vandaan komt. Inspiratie kun je niet afdwingen, maar hard werken helpt. Door hard te werken zet ik als het ware het raam open op een snikhete zomerdag. Alleen dán kan er een fris briesje naar binnen waaien. 

 

Soms komt de inspiratie dus aanwaaien, maar vaak ook niet. Dan is het zaak om niet op te geven. Doorgaan en geloven in wat je doet.

 

Recent zijn er Lakenvelders in mijn werk verschenen. Lakenvelders zijn zeldzame koeien en ze vielen mij als kind al op. Met het witte 'laken' om hun buik kan ik spelen in het platte vlak." (zie schilderijen)


Na een carrière in de communicatie werkt Anet Verdonk sinds 2013 fulltime als beeldend kunstenaar. Die overstap heeft haar veel vrijheid gegeven. 

Ze is als schilder voornamelijk autodidact. Jaren geleden heeft ze teken- en schilderles genomen bij Atelier Cetona in Italië en bij Leo van den Herik in Utrecht. Recent volgde ze lessen modeltekenen bij Ineke Kanters in Utrecht.

av_3966_pp.jpg

Foto: Hugo Rompa, Amsterdam