De zeemeeuw is gekaapt!

Gepubliceerd op 29 januari 2018 10:51

De zeemeeuw staat symbool voor vrijheid, maar dat symbool is gekaapt door een politieke partij met een dubieuze agenda.

Is het dus vreemd, gewaagd, of ‘not done’ om van de zeemeeuw een schilderthema te maken?

Toen ik met het schilderen van zeemeeuwen begon, was ik totaal niet bezig met politiek. Ik zag die vogels vooral als toevoeging aan mijn zeegezichten. Die waren tot dan toe ‘leeg’ geweest, want het ging vooral om de horizon, het atmosferische, het ruimtelijke…

En toen vlogen er dus plotseling die zeemeeuwen binnen.

Daarmee gaf ik mezelf een nieuwe opdracht; ik wilde zeemeeuwen op een natuurlijke manier weergeven. Wat iets anders is dan natuurgetrouw. Ik ging met paletmes en penseel op zoek naar schildertechnieken die de aard van het beestje konden vatten in olieverf.

Zeemeeuwen zijn druktemakers, herriemakers, schreeuwlelijken. En nog asociaal ook: ze pakken elkaars visjes af en ze vliegen soms bedreigend in je richting, als je rustig langs het strand loopt te wandelen.

Maar je kent waarschijnlijk ook het romantische beeld van de zeemeeuw: het vrijheidslievende dier. Wie heeft er niet het boekje Jonathan Livingston Seagull gelezen? Over de zeemeeuw die zijn eigen weg zocht. Die niet meedeed aan het gebral en gebrul. Die de groepsdruk trotseerde.

Zo’n zeemeeuw willen we diep in ons hart allemaal wel zijn. Daarom was dat boekje ook zo’n succes. Maar ja, hoe ‘vrij’ zijn we werkelijk?

Ik blijf me dat afvragen.

Want we vinden het al jaren ‘normaal’ dat de zeemeeuw het symbool is van een politieke partij die bralt, brult en conformisme toejuicht. Daar kijken we nog nauwelijks van op.

Een beetje tegenwicht mag wel, vind ik. Dus kaap ik de zeemeeuw terug. Hij verdient een vrij zwevend en vrij zwervend leven op een mooi olieverfschilderij. Maar ik houd hem ook een spiegel voor: vechtend om de visjes, of loerend op een prooi.

De zeemeeuw heeft twee verschillende gezichten. Samen vormen ze de aard van het beestje.

(Zie schilderijen van zeemeeuwen.)


«   »