Don't think of an elephant!*

Gepubliceerd op 20 mei 2019 12:46

Als ik je vraag om niet aan een olifant te denken, wat doe je dan? Juist. Je denkt dus wél aan een olifant. Het woord ‘olifant’ is gevallen, je hebt het gehoord en daardoor kun je er niet meer niet aan denken. Waarschijnlijk komt er ook een plaatje van een olifant in je hoofd; het dier verschijnt voor je geestesoog.

En nu vind ik het zo jammer dat Thierry Baudet steeds meer op zo’n olifant begint te lijken. En dat hij daar geweldig van profiteert, vlak voor de Europese verkiezingen.

Zoals je waarschijnlijk wel hebt gezien in het nieuws, gaat premier Mark Rutte woensdag met hem in debat op tv. En de kritiek van onze premier op Thierry is niet mals. (Ook bijzonder, want een premier heeft weliswaar een politieke kleur, maar moet toch min of meer boven de partijen staan. Dacht ik.)

Maar 
beste Mark, door al jouw kritiek en je debatplan gaan we toch alleen méér aan deze meneer denken?! Veel meer dan we anders zouden hebben gedaan, volgens de theorie van de olifant. En volgens mij wil je nu juist dat we minder aan hem en meer aan jou gaan denken.

Is dat debat dus een verstandige move? Nee, volgens mij niet. Thierry wordt geframed als premier-waardig, doordat premier Rutte zich verwaardigt om met hem in debat te gaan. En het was nota bene Rutte z’n eigen initiatief! Dat lijkt me allemaal te veel eer voor dat balletje met z’n kapsel en z’n kapsones.

Maar wacht even… dit zouden toch nieuwe blogs over kunst worden? Jaja, maar ik ga de kunst er nu niet met de haren bijslepen; ik wil dit gewoon kwijt. Of wacht nog heel even… misschien wil ik mezelf framen als een beeldend kunstenaar met politieke belangstelling? Ja, ik denk dat dat het is.


*Don't Think Of An Elephant! is een boek van Georg Lakoff met als ondertitel:

Know Your Values and Frame the Debate


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.