koeien (lakenvelders)

 

 

Interview in De Lakenvelder

Met mijn schilderijen van dit bijzondere koeienras mocht ik in het blad De Lakenvelder staan. Dit is het blad van de Vereniging Lakenvelder Runderen. Deze vereniging zet zich in voor het behoud van dit oud-Hollandse  koeienras. Hieronder zie je het interview. Klik en vergroot om het te lezen.
Verder op deze pagina: schilderijen van Lakenvelders. (Er zijn er inmiddels ook enkele verkocht; die zie je hier.)

Informatie onder de foto's.
Prijzen inclusief btw. Belangstelling? Neem vrijblijvend contact op.

'Sleutelschilderij': Lakenvelder koe in blauw en geel (2017)

Dit is een 'sleutelschilderij', omdat het een belangrijk moment markeert in mijn ontwikkeling als schilder.


Je ziet dat ik heb geëxperimenteerd met niet-realistische kleuren en met niet-realistische vormen. Toch zie je wat het schilderij voorstelt. Dat is voor mij de grap en de uitdaging van figuratief werken, zonder in realisme te vervallen. Deze Lakenvelder koe bijvoorbeeld, heeft een blauw met gele vacht. En er is bewust (te)veel nadruk gelegd op de vorm van de rechterflank, zodat er spanning ontstaat in het beeld.

De verf is met paletmes opgebracht, gedeeltelijk gesmeerd en gedeeltelijk gekrast. De achtergrond is met penseel gedaan. Het werk is grotendeels ‘alla prima’ gemaakt, dat wil zeggen: direct verf mengen op het doek.

De Lakenvelderkoe is een oud en zeldzaam ras. Als kind zag ik ze voor het eerst en ik noemde ze ‘bikinikoeien’, want het leek alsof ze een hesje en een broekje aan hadden. Misschien vertegenwoordigen ze de goede en rustige momenten van mijn jeugd… ik ben daar eigenlijk nog niet uit, maar ik schilder ze, omdat ik ze mooi vind.


Dit doek is relatief klein: 24x30cm (prijs: €195). Dat formaat is plezierig om dingen op uit te proberen, zoals het gebruik van ‘gekke’ kleuren. 
Tijdens de Atelierroute Utrecht 2018 zijn twee van zulke Lakenveldertjes verkocht (zie onderaan deze pagina).


Meer Lakenvelders op deze pagina.  Als je meer wilt zien, neem contact op via anet@anetverdonk.nl

Twee recent verkochte Lakenvelders: