eerder werk

Hieronder vind je een selectie uit schilderijen tot ongeveer 2018. Ik verander deze selectie regelmatig. Er is ook  nieuw werk. Kun je iets niet vinden? Misschien heb ik het nog, of misschien is het verkocht. Neem even contact op.

De schilderijen zijn gegroepeerd op thema, zoals de herfst, of de zee. Je ziet per schilderij een rijtje foto's: de eerste toont het hele schilderij, de andere zijn detailfoto's. Onder elke foto staan titel, jaartal, materiaal, formaat en prijs.

Herfst!

Rond 2010 begon ik met schilderen in olieverf op doek. Sindsdien is de herfst een bron van inspiratie. Hieronder enkele voorbeelden. Kijk ook eens bij nieuw werk . Daar zie je mijn meest recente herfstlandschap.

Zeegezichten

De zee is er altijd en geeft me de ruimte. Altijd dezelfde en toch altijd anders. De golven, het zand, de kleuren, de lichtval en de wolken... De temperatuur, de luchtvochtigheid, de wind… Nooit saai. Altijd een andere stemming.
Ik schilder de zee met een hele serie gereedschappen: penselen, paletmessen, spalters (brede, platte kwasten) en keukenpapier (om mee te 'poetsen'). 

De manier waarop ik de wolken hierboven heb geschilderd, was een vondst die ik sindsdien vaker toepas. Zie ook  nieuw werk.  Eerst breng ik een onderlaag aan. Die laat ik niet opdrogen, maar ik werk direct verder (allaprima) door kloddertjes wit aan te brengen met een paletmes en die ik daarna verdoezel met een breed penseel.

Horizon

De horizon bepaalt hoe ver je kunt kijken. Soms ben je nieuwsgierig naar wat er achter die horizon te vinden is. Het Duits heeft daar een woord voor: 'Fernweh'. Dat betekent 'verlangen naar de verte'.  Het betekent ook: 'verlangen naar onbekende situaties'. Schilderijen-in-wording zijn eigenlijk altijd onbekende situaties, want ze waren er nog niet, ze ontstaan onder je handen.
In 2017 heb ik tijdens de opening van een expositie een presentatie gegeven over de betekenis van de horizon in mijn werk.  Klik hier om deze inleiding te lezen.

Hieronder een Nederlands landschap met ochtendlicht en een lage horizon:

Lakenvelders

De Lakenvelders zijn een mooi en zeldzaam koeienras. Hun naam verwijst naar het 'witte laken' in de vacht, dat als een band om de buik zit. Als kind zag ik ze voor het eerst ergens in de Achterhoek. Ik dacht dat ze een bikini aan hadden: broekje, hesje en een witte buik daartussen. Dit schilderij is grotendeels gemaakt met paletmes, waardoor de vlakken er 'gesmeerd' of juist weggekrabd uitzien, met hier en daar een gekraste lijn.