• veilig en gemakkelijk bestellen
  • online gallery
  • webshop met kunstkaarten en meer
home » Licht en donker (4, slot)

Licht en donker (4, slot)

Gepubliceerd op 13 december 2019 om 13:00

De vorige keer vertelde ik over de zomercursus ‘clair-obscur’ bij de Wackers Academie in Amsterdam. Ik liet mijn eigen stijl bewust even thuis. Weer terug in mijn atelier in Utrecht, ben ik gaan onderzoeken hoe ik de geleerde techniek kan integreren in mijn eigen manier van werken. Het schilderij op de foto is daarvan een voorbeeld.

Ik probeer het krasserige en het verfomfaaide van mijn eigen stijl te behouden, terwijl ik het 'licht-donker' en het zachte, transparante van de clair-obscur techniek toevoeg. Dat doe ik door met lichte kleuren te glaceren op een donkere ondergrond. Hiermee probeer ik kwetsbaarheid en vergankelijkheid uit te drukken.

Glaceren is eigenlijk vooral een kwestie van olieverf mengen met veel medium, zodat de verf enigszins doorzichtig wordt. Ik kan dan naar wens één of meer transparante lagen over elkaar heen leggen. Tussendoor moet ik wel steeds wachten tot de verf droog is. En ik moet opletten dat ik niet teveel lagen schilder, want dan is het transparante effect weer weg.

Verder moet er - volgens de regels van clair-obscur - altijd één lichtste punt zijn in het schilderij. Dat zie je in de bloem rechts-midden. Hoewel zo’n lichtste punt het centrum is van het schilderij (je ogen worden ernaartoe getrokken), hoeft het natuurlijk niet precies in het midden te staan.

Zo leer ik telkens iets nieuws. Soms beklijft het. Soms niet. Uiteindelijk gaat het mij vooral om het zichtbaar maken van een sfeer.


Dit is het vierde en voorlopig laatste blog over clair-obscur.
Het bloemstilleven heet Nog even bloeien, olieverf op doek, 30x40cm, €245.

Lees nieuwe blogs uit 2020.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Karen van Heiningen-Kess
een jaar geleden

Wat prachtig om je blogs over Claire-obscure te lezen. En wat moedig om iets nieuws te leren en ook gelijk ermee te gaan werken. Wat ook fijn is om te lezen is dat jouw eigen stijl zich niet laat onderdrukken. Dus deze nieuwe techniek is een geglaceerd laagje over jouw schilderijen ( pun intended)
Bedankt en ik kijk uit naar de volgende blogs. De zeegezichten in life komen zien( buiten mijn prachtige kaart) moet even wachten tot 2021.

Anet Verdonk
een jaar geleden

Dank je wel voor je complimenten! Ik heb nu eindelijk eens uitgezocht hoe ik hier ter plaatse kan reageren op reacties zoals deze. De volgende blogs komen eraan, hoor, nog even geduld. Jammer dat je zo ver weg woont; ik zou je graag dichterbij hebben, niet alleen als trouwe fan van mijn werk, maar vooral ook als de warme, eigenzinnige persoonlijkheid die je bent.